V torek, 17. aprila, smo z učenci tretje triade na kulturnem dnevu stopali po Prešernovih stopinjah. Pod vodstvom učiteljic CŠOD smo se razdelili v dve skupini in začeli s sprehodom po Prešernovi Ljubljani, kjer je naš največji poet preživel najdaljše obdobje svojega življenja.  Začeli smo pri njegovem spomeniku, ki je prava mestna znamenitost in hkrati edini trg evropske prestolnice , posvečen pesniku. V nadaljevanju  smo spoznali veliko stavb, v katerih je France Prešeren  živel, se šolal, pisal in doživel najpomembnejše izkušnje, ki so zaznamovale njegovo življenjsko pot. Učenci so izpolnjevali učne liste in si marsikatero zanimivost, ki so jo videli, slišali ali opazili, dodatno zapisali.

Dan dejavnosti smo nadaljevali v Kranju, kjer smo se ogledali spominski muzej s prostori, v katerih je zadnja leta živel in delal Prešeren. Nova stalna razstava prikazuje njegovo življenje od rojstva v Vrbi, šolanja na Dunaju, življenja v Ljubljani in smrti v Kranju. Prav tako je na ogled  originalno pohištvo tistega časa, v vitrinah je razstavljeno  njegovo leposlovje v različnih prevodih, z njegovim delom povezana glasba, Prešernoslovje in posmrtne izdaje Poezij.

Obiskali smo tudi pesnikov grob v Prešernovem gaju, kjer je pokopana tudi njegova hči Ernestina,  in približno štirimetrski  spomenik pred gledališčem, ki prav tako nosi njegovo ime.

 

Nina Grabenšek Kadilnik

foto: Mojca Hojski, Nina G. Kadilnik

 

 

(Skupno 399 obiskov, današnjih obiskov 1)