Otroški parlamenti so program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo, ki se izvaja že od leta 1990.  Kot oblike demokratičnega dialoga se izvajajo v vseh šolah po Sloveniji, nadgradijo se s parlamenti na občinski in regionalni ravni in se zaključijo na nacionalnem otroškem parlamentu.

Zaradi razmer, ki jih narekuje prilagajanje covidu-19, tema letošnjega OP, ki jo sicer otroci izberejo na dve leti,  že tretje leto ostaja ista – Moja poklicna prihodnost. Letos smo se osredotočili na temo Poklici v naši okolici. Na srečanju predstavnikov razredov  smo o tem razpravljali v okviru šolskega OP, ki smo ga izvedli v četrtek, 25. novembra. Predstavniki so poročali o dejavnostih svojega razreda, ki so jih opravili z razredniki na razrednih urah. Predstavili so različne poklice, ki jih opravljajo njihovi starši, ugotovili, katerih poklicev je v naši okolici dovolj, katerih primanjkuje.  

Z aktivnostmi bomo nadaljevali na naslednjem sestanku, kjer bodo učenci izbrali tudi predstavnike, ki bodo sodelovali na občinskem OP. Tako bodo imeli tudi na občinski in morda kasneje državni ravni možnost spregovoriti o svoji poklicni prihodnosti ter možnostih zanjo.

                                                                                                     mentorica OP

                                                                                         Nina Grabenšek Kadilnik

(Skupno 178 obiskov, današnjih obiskov 1)