Tudi letos smo z učenci sedmega razreda naše šole sodelovali v  nacionalnem projektu spodbujanja bralne kulture, ki ga s pomočjo splošnoizobraževalnih knjižnic izvajata Ministrstvo za kulturo  in  Javna agencija za knjigo. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

V sredo, 26.10. 20116, smo se učenci sedmega razreda skupaj z učiteljico Nino Grabenšek Kadilnik odpravili v sevniško knjižnico. Najprej sta nas toplo sprejeli knjižničarki, nato pa smo si ogledali, kako si lahko izposodimo knjigo na knjigomatu. Pokukali smo na oddelke za cicibane, pionirje, mladino in odrasle. Poleg knjig imajo tudi DVD-je, časopise, zvočne knjige …

Sedeli smo v otroškem kotičku. Knjižničarka Jožica Prah nam je natančno razložila, katera je bila prva slovenska knjiga, katera naša največja knjižnica, kaj pomeni nalepka na knjigi … Najbolj me je navdušil obseg  gradiva,  ki ga ima knjižnica, saj so konec meseca septembra zabeležili več kot 80 tisoč enot, seveda pa se številka iz dneva v dan spreminja. V prvem nadstropju smo si ogledali domoznanski oddelek, ki hrani publikacije, članke, zemljevide, razglede in drugo gradivo o Sevnici in njeni okolici. Tam smo navdušeni opazili naš zbornik, ki smo ga junija izdali ob štiridesetletnici šole.  Polistali smo tudi po kopiji Biblije Jurija Dalmatina, ki ima kar 863 strani.

Nato smo na računalnikih preko spletne strani COBISS iskali knjige v virtualni knjižnici in reševali učne liste. V predstavitveni dvorani smo si ogledali kratek film o knjigi, ki smo jo na koncu dobili za darilo. V njej avtor izbrane knjige Kit na plaži Vinko Moderndorfer pripoveduje o sprejemanju drugačnosti.

Veseli in polni navdušenja smo se vrnili v šolo. Obisk je bil zelo zanimiv, poleg  tega pa sem izvedela veliko novih in poučnih stvari.

     Neja Pavlič, 7. razred

(Skupno 560 obiskov, današnjih obiskov 1)