Učenci 3. in 4. razreda smo se v torek po prvomajskih počitnicah odpravili v Kostanjevico na Krki. Najprej smo se ustavili v Galeriji Božidarja Jakca. Tam smo postali kiparji, saj smo izdelali vsak svoj kip iz gline. Med sprehodom okoli samostana smo izvedeli, kaj pomeni izraz “Forma viva”. Zdaj vemo, da se tu vsaki dve leti srečajo umetniki z vsega sveta in en mesec oblikujejo skulpture iz hrastovega lesa, nato pa jih razstavijo v naravi. Presenečeni smo bili nad njihovo ustvarjalnostjo in velikostjo teh skulptur.
Za slovo od galerije pa smo si ogledali še notranje prostore in razstave v njej. Ogledali smo si dela Božidarja Jakca, Toneta Kralja, …. in zbirko evropskih slikarjev, v kateri najdemo tudi likovna dela, ki so stara več kot 400 let. 

Končno je napočil trenutek, ki smo ga nestrpno čakali ves dan – odhod proti Kostanjeviški jami. Tam sta nas sprejela jamarja in nas najprej poučila o slovenskih jamah. Nato pa smo se odpravili v notranjost jame, kjer so nas že ob vstopu pozdravili netopirji. Med sprehodom po jami smo si ogledali kapnike, ki so oblikovani v pravljične oblike, ogromen kapniški steber, jezero, mavrico … in prisluhnili pravljici o velikanu.  

Za nami je dolg in pester dan z veliko novimi izkušnjami. 

Fotografije: Majda Stopar in Darja Požun

(Skupno 110 obiskov, današnjih obiskov 1)