OZNAČEVANJE ALERGENOV NA ŽIVILIH

Na osnovi

– Uredbe (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta,

– Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in

– Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Ur. list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05, 115/05, 118/07)

vas obveščamoo zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo na šoli pri pripravi obrokov šolske prehrane. Jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost. V šolski kuhinji pripravljamo obroke za otrokebrez prehranskih omejitev in z omejitvami. Za slednje dosledno upoštevamo zdravniška navodila.

IN KAJ SO ALERGENI?

Alergeni so snovi, ki lahko, čeprav so v izdelku prisotni v le nizkih količinah, izzovejo alergijske reakcije, ki so lahko za nekatere ljudi tudi smrtno nevarne.

SNOVI ALI PROIZVODI, KI SKLADNO Z DOLOČILI UREDBE (EU) ŠT.1169/2011 POVZROČIJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOST, SO:

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih, razen:

a. glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo;

b. maltodekstrinov na osnovi pšenice;

c. glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

d. žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.

2. Raki in proizvodi iz rakov.

3. Jajca in proizvodi iz jajc.

4. Ribe in proizvodi iz rib, razen:

a. ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

b. ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporabljajo kot sredstvo za bistrenje piva ali vina.

5. Arašidi ( kikiriki) in proizvodi iz arašidov.

6. Zrnje soje in proizvodi iz soje, razen:

a. popolnoma rafiniranih sojinih olj in maščob;

b. naravnih zmesi tokoferola ( E 306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfatokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;

c. rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinenega olja;

d. rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja.

7. Mleko in mlečni izdelki (ki vsebujejo laktozo), razen:

a. sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.

8. Oreški in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ter proizvodi iz njih.

9. Listna zelena in proizvodi iz nje.

10. Gorčično seme ali proizvodi iz njega.

11. Sezamovo seme ali proizvodi iz njega.

12. Žveplov dioksid ali sulfidi v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev.

13. Volčji bob in proizvodi iz njega.

14. Mehkužci in proizvodi iz njih.